La iniciativa neix de l’Espai de Costura Compartida de La Mariola

Hi participen entre 12 i 15 dones d’entre 30 i 60 anys

El regidor de barri de La Mariola i Turó de Gardeny, Xavi Blanco, acompanyat d’Isaura Perelló, coordinadora de voluntariat, Marisa Pon, màster en patologia mamària, cirurgiana i vocal i Sisco Maranges, president de l’Associació contra el Càncer a Lleida, ha participat en l’acte de donació de 60 coixins cosits a mà en forma de cor realitzats per l’Espai de Costura Compartida de La Descomunal, perquè l’Associació els faci arribar a les dones sotmeses a una mastectomia per ajudar-les a pal·liar el dolor i les molèsties provocades per la intervenció. Aquests coixins els distribuiran gratuïtament entre les dones intervingudes de càncer de mama.

La idea parteix del projecte «Coixins amb cor» que pretén donar suport psicològicament i socialment a les pacients amb càncer de mama. Per la seva forma, aquest coixí ajuda a alleujar els efectes secundaris de la intervenció quirúrgica, impedeix que el braç fregui la ferida i sosté el braç i els músculs de l’espatlla. 

Precisament, seguit de l’acte de donació, s’ha fet una xerrada d’autoexploració i prevenció de càncer de mama pensada com un espai de cures no mixt, on poder arribar al màxim de dones possibles. La xerrada l’ha fet la Dra. Marisa Pon, màster en patologia mamària i cirurgiana, i vocal de l’Associació contra el Càncer a Lleida.

Espai de Costura Compartida de La Descomunal

Dins la Xarxa Enter, i amb la voluntat de fomentar projectes d’emprenedoria, intercooperació i ajuda mútua es va iniciar la línia de costura amb una formació que va fomentar l’empoderament i va obrir camí cap a la inserció dins del sector de la costura. Posteriorment hem continuat treballant a través d’aquest  espai Costura Compartida de La Descomunal es va crear amb l’objectiu d’oferir un espai de trobada i vinculació comunitària a través de la costura, tot generant processos d’aprenentatge i d’empoderament de les persones implicades. 

El perfil de persones que assisteixen a l’Espai de Costura és molt variat i divers. Majoritàriament, són dones d’entre 30 i 60 anys, amb situacions d’atur de llarga durada i amb càrregues familiars. La costura és una activitat molt positiva per afavorir les relacions socials i el treball en equip, perquè permet compartir amb les altres persones les experiències, emocions i formar part d’un grup social.

Aquest Espai de Costura Compartida està ubicat al Centre Cívic de la Mariola i l’activitat es realitza cada dimecres de 10 a 12 del matí. Setmanalment, hi participa un grup estable d’unes 12  a 15 dones setmanalment. 

Actualment, es disposa de 10 màquines de cosir, i a causa de l’èxit de participació es va iniciar una campanya de recollida de material de costura, amb la idea de donar-los una segona vida i que més persones poguessin gaudir d’aquest. En aquest temps s’ha rebut una donació de dues màquines i material variat de costura.

Font: La Paeria – Ajuntament de Lleida