Jornada per l’accés juvenil a l’habitatge fora del mercat especulador

El passat dissabte 28 de setembre, a Maldà, va tenir lloc la jornada «Volem casa!», una trobada que va sacsejar consciències i va posar el focus en un dels grans reptes del nostre temps: l’accés a un habitatge digne. La jornada va ser una crida a l’acció i a la reflexió col·lectiva. Des de les 10 del matí fins a les 5 de la tarda, a la cooperativa d’habitatge l’Era del Mussol, joves i no tan joves es van reunir per conèixer de prop altres formes de viure, guiats per tres projectes d’economia social i solidària presents al territori: Ocell de Foc Ponent, Ruralitats Comunitàries i La Descomunal.

Per què va ser necessari aquest acte?

En una realitat marcada per la precarietat i la incertesa, trobar un lloc on viure s’ha convertit en una cursa d’obstacles per a les noves generacions. Però, què passa quan es plantegen alternatives? Quan l’habitatge es considera un dret i no una mercaderia? Aquesta jornada no només va ser una trobada per parlar d’habitatge, sinó un crit col·lectiu per demostrar que altres formes d’habitar són possibles i que ja estan en marxa. Es van presentar models que, sense especulació ni afany de lucre, ofereixen solucions reals a joves que busquen un futur més digne, tant en zones rurals com en ciutats.

Què va passar durant la jornada?

Es va posar sobre la taula el debat sobre l’habitatge com a dret, amb una introducció als models que desafien l’especulació. També hi va haver un espai de coneixement d’experiències reals del territori, amb el Rogle (cohabitatge), l’Era del Mussol (cooperativa d’habitatge), Xavolilles (cooperativa juvenil) i Obrint Portes (masoveria). La jornada va continuar amb un vermut de reflexió per debatre i compartir en petits grups, seguit d’un dinar de la mà de Mariela i Ennio. Finalment, un espai musical va permetre un ambient relaxat on projectar idees de futur.

L’habitatge: més que un dret, un pilar de transformació social

Aquesta jornada va anar molt més enllà del debat sobre l’habitatge. Va ser una oportunitat per qüestionar com vivim, per imaginar altres formes de vida i, sobretot, per començar a construir-les. En un moment en què el despoblament rural s’accentua i l’accés a l’habitatge es complica, aquest esdeveniment va plantejar solucions col·lectives i col·laboratives per trontollar un sistema que beneficia uns pocs i deixa fora moltes persones. Va ser una resposta als reptes d’avui amb la mirada posada en el demà.

La jornada va demostrar que les alternatives no només són possibles, sinó que ja estan en marxa i són necessàries per empoderar les persones, arrelar població en territoris que s’estan buidant i construir un futur més just i digne.