La Descomunal ha impulsat una exposició de memòria històrica i activista en els barris de La Mariola i els Blocs Joan Carles. El seu objectiu és recuperar els valors de l’associacionisme i l’autoorganització col·lectiva com a motor per a tirar endavant propòsits i millorar les condicions de vida.

Aquesta exposició ha estat desenvolupada per veïnes del barri, entitats, ex-activistes i experts en la matèria. S’inaugurarà el divendres 21 d’abril a les 18.00 h al Centre Cívic de La Mariola i tindrà una durada de gairebé dos mesos, fins al 17 de juny.

Construir una base forta d’associacionisme als barris i fomentar l’autoorganització col·lectiva són dos dels objectius principals que té La Descomunal. Això és perquè tots dos són valors fonamentals per a cohesionar la població i poder constituir xarxes de suport mutu que edifiquin una societat més justa i igualitària.

Tant La Mariola com els Blocs Joan Carles pateixen actualment greus problemes socioeconòmics. Molts d’ells són heretats de les dècades passades i que encara perduren (pobresa, habitatge, falta de recursos públics, etc.). Tots aquests assumptes es van fer front de seguida des de l’associacionisme veïnal, que practicava el suport mutu i portava la lluita dins els barris. Aquesta exposició pretén ser un primer pas per a continuar el treball de memòria històrica i activista amb la finalitat de motivar les feines col·lectives a través d’exemples del passat recent.

L’exposició es titula «Barri, barracons i batalles» fent referència a elements que han definit les lluites veïnals a la zona. Consta de 40 fotografies antigues, d’entre 1960 i 1980 que s’han extret de diversos fons de l’arxiu fotogràfic de l’IEI. També per 20 notícies antigues dels diaris La Mañana i Diario de Lérida, què tenen les seues hemeroteques digitalitzades i obertes. A més a més, consta de dues intervencions artístiques a l’espai públic: una a la plaça Barcelona i una altra al carrer de La Mariola (darrere el centre cívic). La inauguració ha estat batejada com «Vàndals autoritzats» pel seu caire reivindicatiu i contestatari, però sempre respectant el que és reglamentari. Durant aquesta es farà una de les dues intervencions artístiques al carrer i serà de tipus performativa.

Cal recordar que La Descomunal busca constituir xarxes comunals. Els seus tres eixos principals són l’esport, la cultura i la inserció laboral, però no són els únics, i posa sempre en pràctica el treball multidinàmic i transversal. Així, La Descomunal vol agrupar totes les entitats interessades a fomentar xarxes i espais de trobada, procurant el sorgiment o l’arrelament de l’ajuda mútua i del desenvolupament econòmic que sorgeixen des de la base.