El projecte, liderat per La Baldufa, la Fundació Champagnat i la UE Gardeny i l’Ajuntament de Lleida, fomenta les xarxes de suport i l’economia social i solidària a la zona 09, de Mariola, Turó de Gardeny i entorns i els barris veïnsS’ha reunit la primera assemblea per explicar la previsió d’activitats i tallers, que es començaran a posar en marxa a partir del setembre.

La Comunalitat de Lleida ha celebrat la seva primera assemblea, al Centre Cívic de la Mariola, en què ha presentat el projecte comunitari i de transformació social “La Descomunal” a les entitats que integren l’assemblea. La Comunalitat està activada per la Companyia de Comediants La Baldufa, la Unió Esportiva de Gardeny i la Fundació Champagnat i l’Ajuntament de Lleida, i han aprofitat aquesta reunió, que va tenir lloc la setmana passada, per detallar la iniciativa que desenvoluparan a la Zona 09, de la Mariola, Blocs Joan Carles i Turó de Gardeny, i també als barris veïns de l’Escorxador, Instituts Sant Ignasi, Pius XII, Universitat i Joca de la Bola. L’objectiu és generar un impacte singular en aquest entorn, de caire social, econòmic, esportiu i cultural. Especialment es vol incidir en persones i col·lectius en situació de vulnerabilitat, a través de la millora de l’ocupació i l’ocupabilitat, avivant xarxes de suport mutu i generant projectes d’economia local en una lògica cooperativista, comunitària i sostenible.

L’Ajuntament de Lleida, que coordina la Comunalitat amb les entitats implicades, ha tirat endavant el projecte amb la Zona 09 amb l’objectiu que en dos anys hi hagi tres xarxes actives per promoure accions culturals, esportives, socials i d’inserció laboral de joves, entre altres. La regidora de Participació, Marta Gispert, ha indicat que la Descomunal és un projecte que neix amb l’objectiu de treballar per l’enfortiment dels béns comuns i de nous projectes d’ajuda mútua a partir del moviment veïnal i associatiu, del teixit cooperatiu, del petit comerç, de projectes autoorganitzats i de les xarxes de suport mutu. I ha afegit que és especialment rellevant que es desenvolupi en aquesta zona (tall de veu). L’òrgan bàsic de participació del projecte de la Comunitat és l’assemblea d’entitats, que establirà xarxa social i veïnal. Una de les seves funcions és trobar possibles necessitats del municipi, establir un seguiment del treball i ser partícips de línies de treball consensuades.

Actuacions previstes

En el marc d’aquesta primera reunió, s’han avançat actuacions previstes, algunes per al mes de setembre. Des de l’àmbit cultural, ja s’ha posat en marxa el festival d’arts escèniques Enre9 i s’estan preparant tallers per dinamitzar, acompanyar i donar a conèixer l’autoorganització col·lectiva i fomentar l’ajuda mútua dins la xarxa per a entitats, ESS (Economia Social i Solidaria) i professionals en l’àmbit de la cultura. També activitats de teatre, escola de teatre i música,

Del terreny esportiu, la xarxa Remou preveu propostes esportives pluridisciplinars per promoure l’ajuda mútua i la intercooperació, posar en marxa de rutes saludables per la zona 09 de Lleida i impulsar la creació d’un Gimnàs social. Una altra línia d’actuació és acompanyar la Unió Esportiva Gardeny per fer créixer el futbol de base i la incorporació de l’eix de gènere i la diversitat cultural en el mateix.
Pel que fa a la inserció, la xarxa Enter impulsarà la identificació de jaciments laborals, identificació del jovent, assessorament i servei d’acollida de joves i el desenvolupament d’un pla individualitzat de treball. Es vol formar per afavorir l’aprenentatge, l’especialització laboral o el desenvolupament d’habilitats per fomentar l’ocupació, l’autoocupació, l’emprenedoria i el cooperativisme.

Assemblea d’entitats de La Descomunal

A més de La Baldufa, la UE Gardeny, la Fund. Champagnat i la Paeria, l’Assemblea d’entitats implicada en el projecte La Descomunal de la Comunalitat de Lleida està formada per l’Associació Futur, l’AV. Turó de Gardeny, Associació Castell de Gardeny, l’Escola Santa Maria de Gardeny, l’Escola Magí Morera, Aremi, Associació Nostàlgia, Mariola en Moviment, Salesians Sant Jordi i Associació Senegalesa de Lleida.
El comitè activador s’encarrega de potenciar cadascuna de les xarxes:

-Companyia de Comediants la Baldufa: xarxa comunal de cultura i Enre9.

-Fundació Champagnat – Fundació privada: xarxa comunal d’inserció i formació de joves, xarxa Enter.

-Unió Esportiva Gardeny: xarxa comunal esportiva i xarxa Remou.

-Ajuntament de Lleida: tindrà cura dels béns comunals relacionals i de la incorporació i creixença de les xarxes procurant el desenvolupament de les mateixes.

Ubicació de La Descomunal

El punt presencial de trobada de la Comunalitat “La Descomunal” és el Centre Cívic de la Mariola, al c/ Artur Mor, 1. Les entitats i la ciutadania poden adreçar-s’hi per sol·licitar informació sobre el projecte. L’horari d’atenció és de 10 a 13 h. També es pot demanar cita prèvia al correu electrònic info@ladescomunal.cat  

Font: Pàgina Web de la Paeria – Ajuntament de Lleida