- La jornada, organitzada per la Xarxa pel Dret a la Cura de Lleida, té l’objectiu de defensar i promoure el dret a la cura de totes les persones.
- Entitats i ciutadania es mobilitzen pel Dret a la Cura a la província de Lleida.
La Xarxa pel Dret a la Cura de Lleida ha organitzat aquest matí, a la Llotja de Bellpuig, la primera Taula Territorial pel Dret a la Cura de la província de Lleida que ha comptat amb la participació d’una quarantena de persones individuals i representants d’entitats que treballen en les diferents dimensions de les cures. Aquestes taules territorials neixen per ser un espai de reflexió i treball conjunt per definir de forma col·lectiva els eixos, reptes i estratègies que emmarquin tot l’àmbit de la cura a la província de Lleida.
En aquesta primera trobada, s’ha presentat la Xarxa pel Dret a la Cura de Lleida a totes les persones assistents i la doctora en antropologia i treballadora social, Mireia Roca Escoda, ha posat en context la situació i les necessitats actuals en l’àmbit de les cures.
Roca ha explicat que “la cura és una construcció social, en funció del context social i cultural té uns significats”.La situació actual és queestem en un moment de col·lapse on augmenta la necessitat de cura per l’envelliment de la població però hi ha menys persones disponibles per donar el servei. En aquest sentit, Roca també ha afegit que “s’ha de promoure el reconeixement de la cura com una part del sistema econòmic. Incrementar el valor polític, econòmic i social de la cura implica introduir propostes polítiques que permetin avançar cap a la democratització de la cura i el seu reconeixement. Tothom tenim el dret de cuidar i ser cuidats en les millors condicions.”
Tot seguit, s’ha presentat el projecte de La Sempre Viva, una cooperativa que dona resposta sobre les cures en tots els nivells de la vida. Es va constituir a l’any 2022 arran de la necessitat que es va detectar al municipi de Bellpuig d’oferir serveis de cures dignes. En l’actualitat, està formada per 3 sòcies de treball i 11 treballadores que ofereixen els seus serveis a l’Urgell, el Pla d’Urgell i la Segarra.
En la segona part de la jornada, el grup ha definit el pla de treball pels pròxims anys en relació a quatre eixos d’actuació: la interseccionalitat, el treball de cures, l’educació en cures i la comunitat cuidadora.
Algunes conclusions que s’han extret d’aquest espai de treball, són que l’economia social i solidària és una garantia per cobrir les necessitats de cura de forma digna, les formacions de cures han d’arribar a tots els espais i que s’ha de dotar de recursos a les famílies perquè les aquestes puguin decidir com volen cuidar.
Per acabar, s’ha acordat seguir treballant el pla de treball en les properes taules territorials per poder començar a realitzar accions i buscar cercar finançament.
La Xarxa pel Dret a la Cura de Lleida
La Xarxa és un espai de participació integrat per entitats i ciutadania de tota la província de Lleida. Aquesta xarxa busca representar Lleida i les seves peculiaritats a la Xarxa pel Dret a Cura catalana, compartir i generar informació i recursos, coorganitzar actes i activitats, fer incidència política al territori i garantir la veu de tots els col·lectius del territori que tinguin relació amb les cures.